Новата японска космическа ракета със средна товароподемност се провали при дебютния

...
Новата японска космическа ракета със средна товароподемност се провали при дебютния
Коментари Харесай

Неуспешен старт на новата японска космическа ракета

Новата японска галактическа ракета със междинна товароподемност се провали при дебютния си полет във вторник, откакто моторът на втората ѝ степен не се възпламени, както беше планувано, нанасяйки удар по усилията на Токио да понижи разноските за пътуване до космоса и да се конкурира със " Спейс Екс " (Space X) на Илон Мъск, съобщи Ройтерс.

57-метровата ракета " Ейч 3 " (H3) излетя безпроблемно от галактически център в Танегашима, сподели директно предаване на Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA).

Но при постигане на космоса моторът на втората степен на ракетата не съумя да се възпламени, което принуди чиновниците на задачата да унищожат ръчно ракетата.

Неуспешният опит идва след анулиран старт миналия месец, напомня Ройтерс.

Първата нова ракета на Япония от три десетилетия носеше ALOS-3, спътник за наблюдаване на земната повърхнина и за ръководство на бедствия, който също беше оборудван с пробен инфрачервен датчик, предопределен да открива изстрелвания на севернокорейски балистични ракети.

Производителят на " Ейч 3 "   " Мицубиши хеви индъстриз лимитед " (Mitsubishi Heavy Industries Ltd) заяви, че удостоверява обстановката към ракетата, установена от галактическата организация и че няма неотложен коментар.

Корпорацията се надяваше цената на изстрелването на " Ейч 3 "  да бъде на половина от тази на предшественицата ѝ " Ейч 2 ", което да ѝ разреши да се вклини на световния космически пазар, който е възходящо доминиран от ракетата за многократна приложимост " Фолкън 9 " (Falcon 9) на " Спейс Екс ".

В отчет, оповестен през септември, Центърът за стратегически и интернационалните проучвания дефинира цената на изстрелването на " Фолкън 9 " в ниска околоземна орбита като 2600 $ за кг. Еквивалентната цена за " Ейч 2 " беше 10 500 $ за кг.

Успешно изстрелване във вторник щеше да изведе японската ракета в космоса преди плануваното по-късно тази година изстрелване на нова по-евтина ракета  " Ариана 6 " (Ariane 6) на Европейската галактическа организация.

Задвижвана от нов по-опростен мотор с по-ниска цена, който включва и отпечатани на тримерен принтер елементи, " Ейч 3 "  беше проектирана да извежда правителствени и търговски спътници в околоземна орбита и да превозва доставки до Международната галактическа станция.

Като част от задълбочаващото се съдействие на Япония със Съединените щати в космоса, тя също трябваше да транспортира товари до лунната галактическа станция " Гейтуей " (Gateway), която американската галактическа организация НАСА възнамерява да построи като част от програмата си за връщане на хора на Луната, в това число японски астронавти.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР